Органичният дизайн - Вдъхновение от природата

     Преди да представя проектите си за интериорен, графичен и продукт дизайн, бих искала да споделя някои стилове и течения в дизайна, както и техни представители, които са ме вдъхновявали и от които продължавам да черпя идеи.Както вече споменах веднъж, природата за мен е най-големият творец. Ето защо първите две течения, които искам да представя, са насочени именно към нея. 
     Органичната архитектура е философия, която насърчава хармонията между човека и природните дадености чрез един много добре интегриран подход към дизайна, благодарение на който сградите, обзавеждането и заобикалящата ни среда стават част от единна, взаимносвързана композиция. 
     Терминът "Органичен дизайн" е популяризиран от главния архитект Франк Лойд Райт, който заявява, че формата и функцията са едно. Той не проектира в зависимост от стила. Той проектира в зависимост от функциите и позволява на стила да се появи.Той търси вдъхновение в различни култури като по този начин създава един уникален стил. Райт вярва, че силата на добрия дизайн ще направи хората по-внимателни в отношението си към заобикалящия ги свят. Като един от основателите на модерната архитектура в Северна Америка, Франк Лойд Райт успява да развие абсолютно нова концепция в разбирането за интериорно пространство. Проектираните от него сгради се допълват от заобикалящите ги пейзажи, от тук произлиза и основната му идея за отваряне границите на пространството. Сградата, се схваща не като затворено пространство, а като място, което си комуникира с природата и именно там някъде, в тяхната комуникация се ражда хармонията. 
     През 1935—1939 Райт построява за Едгар Дж. Кауфман известната «Къща над водопада» («Fallingwater») в Мил Рън, щата Пенсилвания. Къщата е композиция от свободно висящи тераси и вертикални варовикови повърхности, кацнали върху стоманени подпори над водата. Част от скалата е оставена вътре в зданието и е използвана в оформлението на интериора. С този проект Райк успява да постави обитателите на дома в особено близък контакт с природата наоколо. 

     Природата винаги е била вдъхновение за хората на изкуството. В дизайна на мебели органичните форми присъства освен като формообразуване и естетика, но и като ергономия - формите заимствани от природата винаги са по удобни за ползване, съобразени са с човека и с неговите изисквания за удобство. При употребата на естествени материи, тези форми идват от само себе си. По-необичайно и впечатляващо е, когато тези "органични" форми са получени с помощта на компютър, пластмаса и нови технологии. Ажурни столове сякаш от органична тъкан видяна под микроскоп, лазерно изрязани флорални мотиви за абажур, лампа с нишки от силикон, създаващи усещане за гнездо на птица - много от дизайнерите и архитектите днес използват съвременните технологии и материали за да създават природни форми.
     Органичният дизайн се води от няколко идеала:
        - Необходимостта от "добър дизайн" - дизайн, който уважава потребителя.Това е основната концепция, според която формата следва функцията.
        - Влиянието на природата - природата се управлява от взаимодействието на силите и органичният дизайн разпознава силите, които произтичат от нуждите на потребителите и на свой ред формира дизайна.
        - Процесът на еволюция - не е необходимо всеки проект да бъде напълно нов. Дизайнът подобрява това, което е съществувало и преди, но е отминало, докато не стигне точката, където този продукт да стане вечен.
        - Осъзнаването на готовия продукт като едно цяло - където всеки аспект на продукта допринася за крайния резултат.  
     Органичният дизайн не е монолитно движение. Той е различен, често е противоречив и определено е необичаен. Той е антитеза на дизайна на правоъгълната кутия, който доминира в модерната сграда.

Източници:

http://www.ka6tata.com/interior/mebeli/article/630

http://quezi.com/5264

http://en.wikipedia.org/wiki/Organic_architecture