SATORI - Проект на баня за конкурса на Ideal Standart





           Satori е проект за баня, предназначена за хората, които водят динамичен начин на живот и търсят вътрешния мир и хармония. В превод от японски Сатори буквално означава „просветление“. В медитативната практикаСатори се счита за вътрешно лично преживяване на опита и достигане до истинската природа на човека, чрез постигане на състояние на пробуждане. Основната концепция на този проект за баня е създаване на пространство, което се променя според настроенията и усещанията на ползвателите си така, че да провокира различни емоции и изживявания, до постигането на пълно отдаване и сливане със заобикалящата среда.

             Това е постигнато чрез основният акцент в банята – вграден SMD-LED видео дисплей по цялата дължина на една от стените. Иновативната LED технология за екрани предоставя възможността за кристално ясно изображение с изключително висока резолюция, а международният и стандарт за защита позволява непрекъсната работа 24/7 при температура от +5 до +30 ˚С и влажност между 10% и 90%.
            В различни ситуации и според различните предпочитания на ползвателите на тази баня, на видео стената могат да бъдат гледани любими филми, видео клипове или просто да бъдат сменяни различни 3D природни картини. Големината на екрана е предпоставка за едно по-пълно усещане, а също така пресъздава едно отваряне на пространството към красива гледка, което не всяка баня може да си позволи.









             Малката баня се оказва едно голямо предизвикателство. Тя трябва да е достатъчно голяма да побере  всички необходими комуникации и същевременно достатъчно малка и уютна, за да създава комфорт и усамотение. Едновременно с това в нея трябва да присъства елемент на уникалност – провокативна идея, която да я превърне в още по-приятно за релакс място, в което можеш да загубиш представа за времето. Да създадеш атмосфера, която те пренася в други измерения.