За мен


"Дизайнът е проява на способността на човешкия дух
да преодолее собствените си ограничения."

                                Джордж Нелсън


     Казвам се Валерия Христова и съм интериорен дизайнер. Завършила съм Инженерен дизайн - магистратура в Технически Университет Варна през 2011г. От три години се занимавам с изготвяне на индивидуални проекти за дизайн и обзавеждане на кухни, спални, всекидневни, детски стаи, както и на цялостни решения за жилищни и обществени интериори. От скоро проявявам интерес и в областта на графичния дизайн. Обичам да създавам уникати - ръчно изработени картички,опаковки за подаръци, декорации, рисувано стъкло, фотоколажи, картини и др.

     Мисълта е в основата на всичко. Да създаваш означава да вдъхнеш живот  на мисълта, да въплътиш идеята в действителност, да я облечеш в материя. Дизайнът е не просто умело съчетание на цветове и материали, на плътност и прозрачност, той не е просто една художествена композиция без смисъл. Дизайнът търси баланса и хармонията, превръща обикновеното и познатото в уникално, той провокира сетивата и възприятията и винаги се стреми към съвършенство. Дизайнът е навсякъде около нас. Той съществува във всяко нещо, което ни заобикаля. Неговата цел е не само да бъде красив, но и да бъде полезен, да бъде удобен, да отговаря оптимално на потребностите и изискванията към него.

     Характерна особеност на интериорния художествен образ е неговата многокомпонентност - в него активно влияят формата и мащабът на вътрешното пространство, осветлението, колоритното изграждане, правилното функционално обособяване и подреждане на мебелите. Независимо от стила, в който е проектиран един интериор, той трябва да отговаря на няколко основни принципа: баланс, пропорция, последователност, открояване, единство.